De beste online back-up

Mijn computer is mijn beste vriend, maar ik vertrouw hem voor geen haar. Van de ene seconde op de andere kan het zomaar afgelopen zijn, en ben ik alles kwijt wat ik hem in de loop der jaren heb toevertrouwd. Daarom spring ik haast religieus om met back-ups, in de hoop immuun te zijn voor een ongeval dat hopelijk nooit gebeurt. Sinds de vorige crash hou ik wel de status van mijn harde schijven in de gaten met de gratis tool Acronis Drive Monitor. Zo kan ik (hopelijk) voorspellen wanneer het tijd is om ze te vervangen.

Mijn back-upscenario

Mijn back-upscenario is redelijk simpel. In mijn computer zitten drie schijven: een SSD voor Windows en programma’s, een harde schijf voor al mijn gegevens en een tweede harde schijf die een identieke kopie is van de eerste. Het gratis programma SyncBack Free werkt de kopie elke dag automatisch bij. Daarnaast houdt het ook elke dag een kopie van die dataschijf op een externe harde schijf up-to-date. Als ik op reis ga, verhuist die externe schijf dan tijdelijk naar het huis van iemand anders, zodat ik in geval van brand of diefstal niet alles kwijt ben.

Verhuis het bureaublad

Ik neem nog één extra maatregel: ik verhuis de locatie van het bureaublad in Windows en de Documenten-map ook naar de dataschijf. Dat doe je door in Verkenner naar C:\Gebruikers\jouwnaam te gaan, met je rechtermuisknop op Bureaublad (of Mijn documenten, Mijn afbeeldingen …) te klikken en Eigenschappen te kiezen. In het tabblad Locatie kan je een nieuwe locatie kiezen, alle bestanden worden automatisch verhuisd.

Verhuis de locatie van je bureaublad naar je dataschijf, zodat je ze makkelijk mee kan back-uppen.

Als mijn SSD het dan begeeft (iets wat me al twee keer overkomen is), ben ik enkel de geïnstalleerde programma’s kwijt, maar geen bestanden. Zo hoef ik in mijn nieuwe Windows-installatie die mappen maar gewoon naar de juiste locatie op mijn dataschijf te wijzen en alles is (lijkt) weer bij het oude.

Online back-up

Dankzij die dubbele back-up zijn al mijn foto’s, muziek en andere documenten minstens even veilig dan voor het digitale tijdperk. Toen kon je immers hoogstens je negatieven ergens anders onderbrengen, maar als je huis afbrandde of dieven je huis ondersteboven haalden was je alles kwijt. De digitalisering heeft een extra luxe meegebracht die ik mezelf niet meer kan ontzeggen: online back-up.

Sinds ik mijn hele foto-archief (en algemeen archief) ook online heb staan, is mijn gemoedsrust compleet. Ik weet 99% zeker dat ik mijn gegevens niet kwijt zal raken, tenzij zowel mijn huis als het serverpark van de back-updienst op hetzelfde moment in vlammen opgaan.

In de zoektocht naar de ideale online back-uptool zijn drie dingen belangrijk: prijs, gebruiksvriendelijkheid en privacy.

Dropbox (Pro)

Dropbox

Er zijn heel wat aanbieders, wat de keuze er niet makkelijker op maakt. De belangrijkste eigenschappen van zo’n dienst vind ik prijs, gebruiksvriendelijkheid en privacy. Heel wat belangrijke documenten, zoals foto’s van apparatuur en hun serienummers, bewaar ik al lang in Dropbox. Dankzij referrals en andere acties heb ik in mijn account nu al van 2 GB naar 12,5 GB opgekrikt. (Wil jij Dropbox ook eens gebruiken en meteen 500 MB gratis ruimte gebruiken? Dan kan je mijn referral gebruiken: https://db.tt/vn9OmZk. Ik krijg dan ook 500 MB, tot aan het maximum van 16 GB.)

Met mijn 400 GB aan foto’s kom ik daar natuurlijk niet mee toe, maar Dropbox heeft ook een Pro-versie. Pluspunt is de gebruiksvriendelijkheid, maar met de prijs en de privacy is het wat minder gesteld. 1 TB aan ruimte kost je € 9,99 per maand of € 99 per jaar. Op privacy-vlak is de dienst al een paar keer in opspraak gekomen, en het is bekend dat de Dropbox-medewerkers indien nodig gewoon aan je bestanden kunnen. Om aan de Amerikaanse overheid te geven, bijvoorbeeld.

Crashplan

Crashplan

Vooral omwille van de prijs heb ik een paar jaar beroep gedaan op Crashplan. Voor $ 5,99 per maand of $ 59,99 per jaar krijg je zoveel online opslagruimte als je wil. Crashplan is geen synchronisatiedienst, maar een echte online back-up. Je kan zelf kiezen welke mappen en bestanden je in de back-up wil opnemen en alles wordt versleuteld online gezwierd.

Met de gratis versie van Crashplan kan je je back-up op de computer van een vriend stockeren en vice versa. Je krijgt dan evenveel ruimte ter beschikking als je zelf geeft. Die back-ups worden uiteraard fors versleuteld. Een goed alternatief voor de cloud als offsite back-up.

Ik ben altijd heel tevreden geweest van Crashplan, maar je bestanden zijn niet zo makkelijk online beschikbaar als bij Dropbox. Dat is ook niet het doel van Crashplan, maar ik begon het bijvoorbeeld voor mijn foto’s wel te missen. En dus trok ik op zoektocht naar een Dropbox-voor-minder-geld.

Sync.com

sync.com

Daarbij kwam ik stom toevallig uit bij Sync.com. Niet te verwarren met SugarSync, BitTorrent Sync of Google Sync, trouwens. Sync.com werkt grotendeels hetzelfde als Dropbox: het programma maakt een Sync-map aan op je computer en alles wat je daar instopt, wordt online gesynchroniseerd. Gebruik je je account ook op een andere computer, dan wordt de inhoud van de Sync-map op beide toestellen gesynchroniseerd gehouden. Je kan ook kiezen om bepaalde mappen niet op de een of andere computer te zetten, als je bijvoorbeeld je foto’s wel online wil back-uppen, maar ze niet op je werk-pc wil.

De gebruiksvriendelijkheid staat dus op het niveau van Dropbox, met de prijs is het beter gesteld: een Pro-account van Sync.com kost je $ 49 per jaar voor 500 GB en $ 99 voor 2 TB. Duurder dan Crashplan dus, maar goedkoper dan Dropbox. Een gratis account bij Sync.com levert je trouwens 5 GB schijfruimte op, tegenover de 2 GB van Dropbox. Bovendien verdien je met referrals 1 GB per nieuw aangebrachte gebruiker in plaats van 500 MB. Als jij Sync.com wil uitproberen en meteen 1 GB extra schijfruimte wil krijgen, kan je uiteraard mijn referral gebruiken.

Privacy

Sync.com is een zero-knowledge platform, wat betekent dat jij en jij alleen aan je gegevens en bestanden kan.

Het grootste verschil tussen Dropbox en Sync.com zit ‘m echter bij de privacy. Sync.com is een zero-knowledge platform, wat betekent dat het bedrijf niet aan je gegevens en bestanden kan, zelfs niet als het zou willen. Sync.com is bovendien een Canadees bedrijf en valt dus niet onder de kaas-met-gaten-wetgeving van Amerika. Eén potentieel nadeel: als je je wachtwoord kwijt bent, is er geen enkele manier om het te recupereren.

Probleem met icoontjes opgelost

Net zoals Dropbox voegt Sync.com een extra laag toe aan de map- en bestandsicoontjes in de Sync-map. Zo kan je snel zien of een map of bestand geüploaded wordt, al online staat, of niet gesynchroniseerd kan worden. Bij mij waren die overlays niet zichtbaar, een gevolg van het feit dat Windows maximum 15 overlays toestaat in het register en die bij mij al waren opgebruikt door onder andere Dropbox. Dat was gelukkig snel opgelost:

Open het register door op de Windows-toets en R te drukken en vervolgens regedit in te geven. Blader naar HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\
ShellIconOverlayIdentifiers. Daar moet je zorgen dat de verwijzingen naar Sync.com binnen de eerste 15 posities zitten, door ze eventueel te hernoemen. Herstart je computer en de overlays zullen nu wel verschijnen.

Tl;dr

Ondanks de meerprijs ten opzichte van Crashplan ben ik tot nu toe erg tevreden van Sync.com. Het werkt precies zoals Dropbox, maar het is goedkoper en veiliger. Ze houden trouwens ook van de persoonlijke aanpak. Een week nadat ik mijn Pro-abonnement opende, lag er een handgeschreven kaartje met een dankboodschap van het Sync.com-team in mijn brievenbus.

Bij Sync.com houden ze van de persoonlijke aanpak.
Bij Sync.com houden ze van de persoonlijke aanpak.

Nu is het alleen nog wachten tot mijn hele foto- en videocollectie veilig op de Canadese servers gaat. Want met de uploadsnelheid en de datalimieten van de Belgische providers is dat klusje niet op een maand geklaard…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *