De online klerenwinkel van de toekomst

Ik had het met een collega over online klerenwinkels, en hoe moeilijk het is om zonder passen de juiste maat te vinden. Maataanduidingen als S, M en L zijn immers relatief, net als pakweg het woord ‘baby’. Een pasgeboren olifant is een baby, net als een pasgeboren cavia. In een antropomorfe wereld zullen ze allebei een S dragen, maar ze zullen nooit een t-shirt in die maat kunnen delen. Wat heb je dan aan zo’n aanduidingen? Dat moet beter kunnen, anno 2015.

Small is voor dwergen

Webwinkel Zalando is hulpvaardig, door vaak foto’s van een model te tonen dat het kledingstuk in kwestie draagt. Waarom dat altijd mannen van 1m89 en vrouwen van 1m79 zijn, is mij (1m69) een raadsel. Waarom die reuzen steevast maatje M dragen in plaats van L ook. Maar goed, het helpt.

Ik kan me niet inbeelden dat het nog meer dan een paar jaar duurt voor de wereld van de online klerenwinkels en die van de 3D-scanners elkaar gaat overlappen. Zo’n 20 jaar geleden al kon ik op de Megafestatie in Gent (waar Bert Anciaux blijkbaar enkele vragen over had voor de minister van Landsverdediging) mijn hele lichaam op een paar minuten laten scannen, en rolde er even later een op maat gemaakt t-shirt van de band – als ik het me goed herinner. Afstanden meten in mijn huis doe ik niet meer met een plooi- of lintmeter, maar met een digitale lasermeter.

Body ID

Daarom ga ik ervan uit dat klerenwinkels binnen enkele jaren met een Body ID gaan werken. Je stapt in de 3D-scanner, en het ding noteert hoe groot je bent, hoe breed je schouders zijn, wat je heupomtrek is … Het resultaat is je Body ID, dat je op een stickje mee naar huis krijgt. Wil je online shoppen, dan kan je je Body ID uploaden. Het systeem vertelt je dan op basis van je Body ID welke maat je van dat t-shirt moet hebben, welke lengte die broek moet hebben of hoe groot die pet moet zijn.

Je Body ID vertelt je exact welke maat je nodig hebt van elk kledingstuk, en geeft aan waar er eventueel retouches nodig zijn.

Je krijgt dan ook de keuze om bij je Body ID op vrijwillige basis je gewicht en lengte (als je nog in de groei bent) op te geven. Wijken die waarden te fel af van de metingen van je Body ID, dan word je vriendelijk aangemaakt om bij een van de partnerzaken je Body ID te gaan laten updaten. Gratis bij een aankoop van minstens € 50, uiteraard.

Doe-het-zelf

En dan duurt het natuurlijk niet lang voor een slimmerik een webcam uitrust met lasers (zoals in de digitale lasermeters die we nu al hebben), zodat je ook thuis een Body ID kan aanmaken door voor je webcam even rond te draaien. Kledingwinkels die de concurrentiestrijd op leven en dood willen vechten, maken allemaal hun eigen systeem dat uiteraard net iets beter is dan dat van de rest, en dat perfect compatibel is met hun eigen collecties maar niet met die van de concurrentie. Zo moet je voor elke keten een andere Body ID hebben, en blijf je waarschijnlijk toch bij één keten.

Update je Body ID met je webcam en bestel kleren op maat vanuit je luie zetel.

Even terug naar 20 jaar geleden, waar het op een simpele (nu ja) jongerenbeurs al kon: met het Body ID kan je in principe de kleren ook meteen op maat bestellen. Het model, de kleur en de opdruk van het t-shirt ligt al vast, maar een machine stelt het eindproduct samen wanneer je het bestelt. Omruilen kan dan natuurlijk niet meer, maar waarom zou je ook? Het systeem zal vast wel op voorhand een foto kunnen genereren waarop je het ding draagt, zodat je meteen weet of het je wel zal staan.

Mij maak je niet wijs dat dit tegenwoordig nog spitstechnologie is, en zelfs tegen een kleine kost ben ik helemaal gewonnen voor de Body ID. Dat geld ben ik nu toch kwijt aan het laten korter maken van hemden, t-shirts en broeken of pijnlijke uitrekprocedures.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *