Getest: Dyson Cool AM06 ventilator

Het lijkt moeilijk te geloven met al dat gezeur over het slechte weer de laatste tijd, maar volgens mij hebben we best een goede zomer achter de rug. Ik herinner me alleszins dat ik achter mijn computer zat te zweten en te puffen als een ijsbeer in de woestijn toen ik een mailtje kreeg van het PR-bureau de PR-afdeling van Dyson, met de vraag of ik een Dyson Cool-ventilator wou testen. Ik veegde mijn zweethanden droog aan mijn broek (die naast mij op een stoel hing, want wie draagt er nu een broek in zo’n hitte) en antwoordde in mijn gebruikelijke poëtische stijl “uiteraard”.

Dyson Cool AM06
De Dyson Cool AM06 is een goeie 55 cm hoog. Ter vergelijking een bierflesje van 25 cl (mannen weten waarom). Boven op de ring plakt de afstandsbediening van de ventilator.

Niet alleen het uitzicht op verkoeling trok me aan, als gadgetfreak wou ik al lang mijn klauwen eens op zo’n Cool-ventilator krijgen. Zeg nu zelf: een ventilator zonder wieken, dat moet je toch eens geprobeerd hebben? Bovendien ziet de Cool-reeks van Dyson er ook effectief cool uit, wat per definitie een straffe prestatie is voor een ventilator. Maar net zoals veel coole dingen hangt er een fors prijskaartje aan: het goedkoopste tafelmodel kost € 299. En dus stelt elke zichzelf respecterende gadgetfreak de vraag: is dat eigenlijk wel nodig? Het antwoord lees je helemaal onderaan, maar de argumenten hieronder zijn minstens even interessant. Spannend!

Ventilator zonder wieken

Ik kreeg een AM06 tafelventilator (adviesprijs € 329) in bruikleen, een mooi ding met een matzwarte sokkel waar een grote zilveren ring op staat. Het geheel is gemaakt van plastic maar ziet er erg verfijnd uit en voelt stevig aan.  In de doos zit ook nog een kleine afstandsbediening, die je magnetisch kan bevestigen op de ring. Een handig detail. Tafelventilator vind ik trouwens een wat gekke benaming voor een toestel dat goed 55 centimeter hoog is, ik associeer het eerder met zo’n propellertje dat je op de usb-ingang van je computer aansluit.

Maar goed, een ventilator zonder wieken dus. Dat is natuurlijk gelogen. De luchtstroom moet érgens door opgewekt worden, en dat gebeurt bij de ventilatoren uit de Cool-reeks in hun sokkel. Die bevat alle mechaniek, de ring dient enkel om de lucht uit te blazen. Het zwaartepunt van de AM06 zit dus in z’n voet, wat de stabiliteit alleen maar ten goede komt. Geloof mij: dat is handig als je een peuter van 16 maanden hebt rondlopen.

Krachtige luchtstroom

De AM06 is erg makkelijk te bedienen. Je kan het toestel aanzetten met een knop op de sokkel, maar je pakt even snel het afstandsbedieninkje erbij. Daarmee zet je de ventilator aan of uit, regel je de kracht van de luchtstroom en schakel je de oscillatie (van links naar rechts en weer terug bewegen) in of uit. Je kan er ook een timer mee instellen, zodat de ventilator automatisch uitvalt na 15 minuten tot 9 uur. Dat kan van pas komen als je kleine kinderen wat koelte wil laten toeblazen in de eerste uren van hun slaap, tot het ook buiten wat afgekoeld is.

Dankzij de timer kan je de AM06 na een kwartier tot liefst 9 uur laten uitvallen. Handig om kleine kindjes door de eerste warme uren van een zomeravond heen te helpen. (foto: www.dyson.be)

Ik was verrast door de kracht van de luchtstroom, die regelbaar is in 10 stappen. Voor een rustige, niet-storende bries volstond stap 2 of 3, maar wie al eens graag zijn haren laat wapperen kan dus nog een pak verder gaan. Met mijn schedellandschap is dat helaas geen optie meer, maar mijn oren flapperden lustig mee. Je kan de AM06 ook naar voor en naar achteren kantelen, als je hem bijvoorbeeld van op de kast naast je zetel naar beneden wil doen blazen.

Weg met de motorboot

Dyson vertelt graag dat de AM06 tot 75% stiller is dan de AM01 (het goedkoopste model, dat 25 cm kleiner is), maar als je die nooit gebruikt hebt ben je natuurlijk bitter weinig met die informatie. In vergelijking met een traditionele ventilator is de AM06 alleszins erg stil, zeker met de windkracht die ik het meeste gebruikte. Gooi je alle remmen los, dan hoor je hem natuurlijk wel stevig blazen. Het geluid van de motor hoor je zo goed als niet.

Als je je ogen sluit hoef je dus niet langer te denken dat je op een motorboot zit, maar kan je je een aantrekkelijke man/vrouw inbeelden die je koelte toewuift. In een ononderbroken luchtstroom (nog een voordeel van het gebrek aan wieken) en met een constante kracht, dat wel, maar daar past je verbeelding wel een mouw aan.

Verkoeling voor de nazomer?

Alles bij elkaar ben ik erg tevreden van de Dyson Cool AM06. Hij ziet er stukken beter uit dan een traditionele ventilator, hij is veiliger en stiller en bevat enkele handige functies. Maar is hij ook zijn geld waard? Dat is moeilijk te zeggen. De Dyson Cool-reeks staat ten opzichte van traditionele ventilatoren als een onderbroekenmodel met een diploma ten opzichte van de gemiddelde neanderthaler, maar het prijsverschil is navenant.

De Dyson Cool AM06 is een prachtig toestel, al blijft € 300 wel veel geld. Maar als je € 800 aan een iPhone kan uitgeven hoeft dat natuurlijk geen probleem te zijn.

Ik zie mezelf niet snel 300 euro uitgeven aan een ventilator, hoe handig en cool (dit was de laatste keer, beloofd) hij ook is. Then again, ik vind ook dat een iPhone schandalig duur is voor wat het biedt en de verkoopcijfers tonen duidelijk aan dat veel mensen het niet met me eens zijn.

In tegenstelling tot de iPhone heeft de Dyson Cool-reeks geen concurrenten die hetzelfde bieden voor minder. Vind je de prijs dus niet zo’n probleem, dan kan ik met de nazomer in het vooruitzicht de AM06 alleen maar aanraden.

Klik op de foto’s voor een grotere en betere weergave
Dyson Cool AM06
Als de ventilator stuk is, kan je nog altijd de ring in brand steken en je huistijger erdoor laten springen. Er zitten immers geen wieken in de weg.
Dyson Cool AM06 afstandsbediening
De afstandsbediening is klein en handig in gebruik.

Dyson Cool AM06

Dyson Cool AM06

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *