Getest: Sony XDR-S60 DAB(+)-radio

Een tijdje geleden had ik het genoegen om in de kantoren van Sony naar hun nieuwe producten te gaan kijken. Ik vertrok er niet alleen met een goed gevuld kerstlijstje (de 4K-action cam! De Xperia Z3! De Cyber-shot HX90V! De soundbars!), maar ook met een DAB+-radio. Ik kreeg de witte versie van de XDR-S60 mee, een robuust ding dat op designvlak retro en modern in mijn ogen perfect combineert. Wat DAB(+) precies is lees je onderaan, eerst vertel ik graag wat meer over het toestel zelf.

In het kort
- FM/DAB/DAB+-radio
- werkt ook op batterijen
- hoofdtelefoonuitgang en ingang voor externe geluidsbronnen
- verkrijgbaar in drie kleuren
- € 119 (adviesprijs)

Snel geïnstalleerd

De XDR-S60 kwam als geroepen, want tot nu toe zwaaide er een internetradio de plak in mijn keuken. Die verloor regelmatig zijn verbinding, met alle frustratie, aangebakken vlees en familiale ruzies tot gevolg. Weg ermee dus, en de Sony in de plaats. De ‘installatie’ is een fluitje van een cent: de eerste keer dat je hem aanzet zoekt de radio naar beschikbare stations op zowel FM als DAB.

Sony XDR-S60

Na die eerste scanronde zie je alle radiostations op het scherm opgelijst staan. Met de grote draaiknop blader je erdoor en kies je het station dat je wil beluisteren. Neem je de radio mee op locatie, dan kan je indien nodig met de Auto Tune-knop opnieuw scannen naar de beste radiofrequenties.

Je kan zes voorkeursposten bewaren op de FM-band, en evenveel op DAB(+).

Bovenop het toestel staan zes knoppen voor je voorkeursposten. Je kan er in totaal twaalf kiezen: zes op FM en zes op DAB. In het begin vond ik het jammer dat je geen DAB- en FM-posten door elkaar kan zetten achter de voorkeursknoppen, zodat je de kanalen die toch in DAB beschikbaar zijn altijd in optimale kwaliteit ontvangt zonder telkens op de DAB/FM/Audio In-knop te moeten drukken. Maar met dat systeem zou je natuurlijk meteen zes voorkeursposten verliezen, en dat wil je natuurlijk ook niet. En eens alle zenders op DAB zitten, stelt het probleem zich niet meer.

Geluidskwaliteit

De ontvangst en geluidskwaliteit was in mijn geval meteen uitstekend, zelfs zonder de antenne uit te trekken. Aan de andere kant van de keuken merkte ik op de FM-band wel wat ruis maar dat was meteen verholpen door wat aan de antenne te frunniken. Ook buitenshuis pikte hij makkelijk een perfect signaal op.

Sony XDR-S60
Onder de grote volumeknop aan de zijkant zie je een hoofdtelefoonuitgang en een audio-ingang.

Omdat de ontvangst op FM zo goed is, gebruik ik het DAB-kanaal van de XDR-S60 na enkele maanden eerlijk gezegd maar amper. De extra informatie die DAB op het zwartwitscherm kan tonen mis ik niet, want meer dan wat de FM-kanalen me vertellen (bijvoorbeeld de titel en uitvoerder van het huidige nummer) heb ik in mijn keuken niet meteen nodig. Het menu heb ik na de eerste dag niet meer bezocht.

De XDR-S60 is een draagbare radio, maar je steekt hem niet zomaar in je binnenzak.

De XDR-S60 is een draagbare radio, al steek je hem met zijn afmetingen van 240 mm × 135 mm × 85 mm voor een gewicht van 1,3 kg niet zomaar in je binnenzak. Bij mij hangt hij gewoon aan de netstroom, maar hij slikt ook drie LR14-batterijen, zodat je in het park of op het strand van kraakheldere muziek kan genieten. Onder de grote volumeknop aan de zijkant zit er ook een audio-ingang. Zo kan je eender welke andere geluidsbron aansluiten.

Conclusie

Geen enkel toestel is perfect, en daarom schrijf ik niet graag reviews zonder minpunten. Aan de Sony XDR-S60 kon ik echter geen belangrijke nadelen ontdekken. De bouwkwaliteit is goed, het toestel is erg gebruiksvriendelijk en de geluidskwaliteit is uitstekend, zowel bij FM als DAB. De audio-ingang en het feit dat hij ook op batterijen werkt zijn extra pluspunten.

Neem je de XDR-S60 mee naar een land waar het DAB-aanbod groter is, dan heb je wellicht het beste geluid van de camping.

Voor een draagbare radio van dit formaat zou anderzijds een uitklapbaar handvat wel makkelijk geweest zijn, en omdat je maar één luidspreker hebt krijg je natuurlijk ook geen echt stereogeluid. Op vlak van DAB(+) kan hij zijn meerwaarde niet echt bewijzen omdat we in België nog fors achterop hinken wat het aanbod betreft, maar neem je de XDR-S60 bijvoorbeeld mee naar een land waar het aanbod groter is, dan heb je wellicht de beste ontvangst van de camping.

De adviesprijs van € 119 is niet niks, maar het lijkt me wel een eerlijke prijs voor een toestel met deze bouwkwaliteit en mogelijkheden.

Sony XDR-S60


Wat is DAB?

DAB staat voor Digital Audio Broadcasting, en het is precies wat de naam zegt: digitale radio. In plaats van geluidsgolven over het FM-signaal de ether in te sturen, worden er eentjes en nulletjes uitgestrooid. Die nemen minder bandbreedte in en kunnen dus vlotter op hun bestemming geraken. Bovendien is er geen ruis mogelijk: of je ontvangt het signaal, of je ontvangt het niet.

Digitale radio is fantastisch: de geluidskwaliteit is beter, je hebt geen ruis en het is makkelijker te ontvangen.

In België staan we wel nog behoorlijk achter op landen als Noorwegen. Dat kondigde in april aan dat het in 2017 de FM-band gaat sluiten en volledig overstapt op DAB voor radio-uitzendingen. Ter vergelijking: bij ons kan je in totaal 16 DAB-kanalen ontvangen, allemaal van de openbare omroepen VRT en RTBF. In Vlaanderen krijg je er 9 van de VRT, in Brussel en langs de taalgrens komen er 7 Franstalige zenders bij.

Het verschil zit hem misschien in het feit dat FM (bijna) overal in België best goed te ontvangen is, terwijl dat in het Noorse landschap moeilijker ligt. De noodzaak voor een beter distributiekanaal is bij hen dus groter dan bij ons.

DAB+

Om DAB te kunnen gebruiken, moeten radiozenders bij ons sinds 2009 (en tot 2024) via licentiehouder Norkring passeren. Die staat in voor de distributie van het digitale signaal door de ether. Tot nu toe leek het bedrijf er weinig moeite in te steken, maar eind mei werd plots DAB+ gelanceerd. Die nieuwe digitale technologie moet voor een nog betere geluidskwaliteit zorgen dan DAB, biedt ruimte voor meer zenders en kan nog veel meer extra informatie verzenden, zoals verkeersinformatie, foto’s van artiesten, webcambeelden …

Er zitten nu ook enkele commerciële zenders in het digitale aanbod, maar enkel in en rond Brussel.

Met de lancering van DAB+ kwamen er ook zeven commerciële radio’s bij in het aanbod, zij het wel enkel in en rond Brussel. Volgens Norkring is het “een eerste stap naar DAB+ dekking in heel Vlaanderen”. Hopelijk moeten we daar ook geen zes jaar op wachten.

Meer weten over digitale radio? Dan moet je op www.digitalradio.vlaanderen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *