Het Grote Antiterrorismespel

Terroristen hebben een aanslag gepleegd op jouw land of een land dat de culturele waarden van het jouwe deelt! Paniek en ontreddering alom! In het Grote Antiterrorismespel strijd je samen met je vrienden tegen de terroristen.Het Grote Antiterroristenspel

Je hebt je vrienden dit spel ongetwijfeld al meermaals zien spelen, en je staat wellicht te trappelen om ook eens mee te doen. Goed nieuws: je hoeft niet te wachten op een nieuwe aanslag, je kan gewoon midden in een bestaand spel springen!

Het Grote Antiterrorismespel kan gespeeld worden door mensen met een mentale leeftijd vanaf 3 jaar (sommige rollen vereisen een hogere mentale leeftijd).

Hoe speel je het spel?

Er zijn verschillende rollen in het spel, die samen de Maatschappij vormen. Die rollen verdeel je onder jezelf en je vrienden. Samen strijden jullie tegen de Terroristen. Aan het einde van het spel wint de Maatschappij of winnen de Terroristen. Je wint en verliest dus samen met je vrienden, los van de rol die je hebt.

De rollen

De Terroristen

Deze rol kan je niet aannemen, de Terroristen nemen niet actief deel aan het spel. Het spel begint zodra zij hun aanslag hebben uitgevoerd. De acties van de Maatschappij bepalen de uitkomst van het spel (zie helemaal onderaan bij Hoe win je het spel?).

De Terroristen kunnen de uitkomst van het spel niet zelf bepalen. Hun aanslag start het spel, maar telt niet mee voor de eindscore. Enkel de acties van de rollen in de maatschappij kunnen punten opleveren, zowel voor de Maatschappij als voor de Terroristen.

In principe maken de Terroristen geen schijn van een kans als de spelers van de Maatschappij samenwerken, maar de zwaktes van de Maatschappij zijn hun sterkte. De Terroristen winnen dus alleen als de Maatschappij faalt.

De Maatschappij

De Maatschappij bestaat uit verschillende rollen, die jij en je vrienden kunnen verdelen. Je hebt de Mens, de Aandachtszoeker, de Parasiet, de Zombie, de Intrigant, de Media en de Antiterreurexpert. Elke rol kan door meerdere mensen aangenomen worden. Ze zijn wel steeds allemaal aanwezig in het spel.

Hieronder vind je voor elke rol een typerende kreet, een sterkte, een zwakte, de acties die de rol in kwestie kan uitvoeren en de score die de acties kunnen opleveren. Denk goed na voor je een rol kiest!

De Mens

Kreet: “#ikwilhelpen”

Sterkte: Kan als enige punten scoren voor de Maatschappij, samen met de Media.

Zwakte: Heeft een bijna onhaalbaar zwaar overtal nodig om zijn acties te laten wegen op het resultaat van het spel.

Acties: Roept op tot sereniteit en kalmte, gaat bloemen leggen of krijttekeningen maken, knuffelt zijn moslimbuurman en zet de foto op Instagram. Doet zijn best om de posts van de Media te filteren en zo de andere rollen beter te informeren. Probeert andere spelers te doen wisselen van rol, zij het zelden met succes.

Score: Per gelukte actie gaat er 1 punt naar de Maatschappij.

De Aandachtszoeker

Kreet: “Het is toch erg dat [verzonnen feit]”

Sterkte: De gretigheid van de Zombie en de Intrigant om hun eigen mening bevestigd te zien door al wat hun mening kracht bij zet, los van de waarheid.

Zwakte: Makkelijk te ontmaskeren.

Acties: Post op sociale media filmpjes of uitspraken die hoogstens op halve waarheden gestoeld zijn, maar wel sensationeel genoeg zijn om aandacht voor hemzelf opleveren. Al die posts worden traditiegetrouw na vijf of zes uur gebundeld in een artikel van de Media met als kop “Deze foute berichten circuleren op het internet”. Wordt gretig gevolgd door de Zombie, die zijn posts snel deelt.

Score: Geen punten voor zijn eigen acties, maar per keer dat een post gedeeld wordt door iemand anders gaan er 10 punten naar de Terroristen.

De Parasiet

Kreet: “HYPOCRIETEN!”

Sterkte: Erg overtuigd van zijn eigen gelijk en superioriteit.

Zwakte: Keert zich tegen iedereen, zowel tegenstanders als medestanders.

Acties: Onttrekt energie aan wie het goed bedoelt. Goed is nooit goed genoeg voor de Parasiet. Gaat op zoek naar mensen die hun solidariteit uiten door hun profielfoto te veranderen in de vlag van het getroffen land. Maakt hen vervolgens uit voor hypocriet, omdat ze niet hetzelfde deden toen er een land met andere culturele waarden getroffen werd.

Score: Zijn commentaar levert geen punten op voor de Terroristen, maar wel minpunten voor de Maatschappij.

De Zombie

Kreet: “Ik ben geen racist, maar (…)”

Sterkte: Gelooft rotsvast in wat hij zegt en in alle verhalen die zijn standpunt bevestigen.

Zwakte: Gelooft alleen in wat hij zegt en in alle verhalen die zijn standpunt bevestigen.

Acties: Kan na de aanslag plots nog maar één boodschap produceren. Niet “brainnssss!”, maar meestal een variant op “dat krijg je dan als je al die crimigranten/theedoeken binnenlaat!!!!”, “laat mij maar eens een uurtje alleen met die dader!!!!!” of “ARM VLAANDEREN!!!!”.

Grijpt de aanslag aan om openlijk (semi-) racistische uitspraken te doen en die bevestigd te zien door andere Zombies. Gelooft sterk in zijn eigen argumenten als “het kan toch geen toeval zijn dat alle moslimterroristen moslims zijn?”. Gelooft alle posts van de Aandachtszoeker onder het motto “het staat op het internet, dus het moet wel waar zijn” of “die mens gaat daar toch niet voor liegen?”. Deelt blindelings alle posts die in zijn kraam passen, zelfs als ze al ontkracht zijn.

Heeft niet noodzakelijk slechte bedoelingen, maar handelt enkel op instinct.

Score: Per actie gaan er 10 punten naar de Terroristen.

De Intrigant

Kreet: “Open grenzen, dode mensen!”

Sterkte: Komt vaak uit de politiek en is dus zeer geoefend in zijn retoriek. Bereikt een veel groter en gretiger publiek na een aanslag dan anders. Krijgt van overal argumenten aangereikt om zijn eigen standpunt te versterken.

Zwakte: Te dom, te slecht of te blind om in te zien dat zijn acties regelrecht in de kaart van de terroristen spelen.

Acties: Geeft gewicht aan alle informatie die in zijn kraam past, met als doel om zoveel mogelijk tweedracht te zaaien. Denkt de grootste tegenstander te zijn van de terroristen (wat voor hem een synoniem is voor moslims), maar is dus eigenlijk de grootste bondgenoot van de Terroristen.

Niet gevoelig voor enige logica behalve de zijne. Beweert bijvoorbeeld dat alle moslims/vluchtelingen terroristen zijn, maar trekt die logica niet door naar christenen (die allemaal pedofielen zouden kunnen zijn) of mensen met extreem-rechts gedachtengoed (die allemaal neonazi’s zouden kunnen zijn).

Draait de stelling ‘vluchtelingen komen naar Europa omdat ze in hun eigen land dit soort aanslagen dagelijks meemaken’ om naar ‘vluchtelingen komen naar Europa om hier dezelfde aanslagen te plegen als ze hun eigen land doen’. Waarom dat in een rubberboot en onder ellendige omstandigheden gebeurt, is voor hem geen deel van de discussie.

Score: Per actie gaan er 50 punten naar de Terroristen.

De Media

Kreet: “ONBEVESTIGD MAAR BREAKING

Sterkte: Heeft een enorm publiek en dus een heel groot aandeel in de uitkomst van het spel.

Zwakte: Is meer bekommerd om het volume van zijn publiek dan om wat hij zijn publiek voorschotelt.

Acties: Ook foute informatie is informatie! De Media reikt iedereen zoveel mogelijk puzzelstukjes aan, of ze nu bij de puzzel horen of niet. Neemt af en toe de tijd om foutieve informatie te weerleggen, maar meestal lang nadat die foutieve informatie een eigen leven is gaan leiden. De impact van die rechtzettingen is dus beperkt.

Score: 1 punt voor de Maatschappij per actie die succesvol door de Mens gebruikt kan worden, 10 punten voor de Terroristen voor elke andere actie.

De Antiterreurexpert

Kreet: “Kijk, zo kan je het spel winnen. Hallo?”

Sterkte: Heeft een belangrijk deel van de oplossing in handen.

Zwakte: Wordt enkel gehoord door mensen die hem vorige keer al gehoord hebben.

Acties: Herhaalt bij elk spel in de eerste fase hoe je het spel kan winnen, gebaseerd op zijn ervaring en die van zijn collega’s, en onderbouwd met argumenten.

Score: heeft geen invloed op het spel

Hoe win je het spel?

De enige manier om de terroristen te verslaan en zo het spel te winnen, is als iedereen in de Maatschappij zijn gore bek houdt en simpelweg de sereniteit bewaart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *