Waarom Davey de Mol is

Ik heb gevloekt toen Robin vorige week uit de Mol verdween. Niet omdat hij mijn Mol was, laat staan mijn favoriete kandidaat, maar omdat met Eline, Annelies en Davey in de finale er dit jaar ofwel een teleurstellende Mol zal zijn, ofwel een saaie winnaar. Misschien zelfs beide.

Sinds de exit van Bouba twijfel ik tussen Davey en Eline als Mol, maar eigenlijk hoopte ik op Robin. Hoewel hij goed in de groep leek te liggen, vond ik hem op televisie overkomen als een klier. Als hij zijn medekandidaten wilde motiveren, gebeurde dat altijd op een erg negatieve manier. En als een van hen mislukte, maakte hij daar steevast veel misbaar over. Dat ligt blijkbaar in zijn karakter. Zijn vrouw vertelde op de familiedag heerlijk eufemistisch dat Robin soms ‘nogal hard ter taal’ kan zijn.

Dat neemt niet weg dat Robin misschien wel een sympathieke mens is. Vorig jaar vond ik Gilles ook vaak een vervelend ventje dat te hard opging in het spel. Achteraf bleek hij ook echt zo te zijn, maar kwam hij buiten het spel wel sympathiek over. Die rechtzetting had ik Robin ook gegund.

Eén ding kon je wel zeggen van Robin: hij was van in het begin aanwezig in het spel en in het programma. Iedereen wist wie hij was en wat hij de afgelopen weken zoal gedaan had. Hij was een van de weinige uitgesproken kandidaten dit jaar.

Eline en Annelies

Eline, die volgens sommige polls de Mol van surfend Vlaanderen is, is dat veel minder. De meeste mensen weten nog wel dat ze geblunderd heeft in de proef waarbij de naam van een boot gezocht moest worden in inkervingen, en dat niet Bertrand maar zij het alarm liet afgaan in de museumproef. Of dat ze dacht dat de Oostkantons in West-Vlaanderen lagen. Maar los daarvan ging ze behoorlijk kleurloos door het spel en kreeg je niet echt een beeld van wat voor iemand Eline eigenlijk is.

Hetzelfde geldt voor Annelies, die in mijn onmiddellijke omgeving vaak naar voren geschoven wordt als de Mol. Van wat je op televisie kon zien, heeft zij amper meegedaan aan het spel. Vaak zelfs letterlijk, denk maar aan de museumproef waar ze helemaal niets deed, of die keer dat ze haar bril vergeten was en dus de vragen niet kon lezen. Net daarom verdenken veel mensen haar: zij heeft niets voor de groep verdiend en was vaak zelfs een handicap voor de groep. Goed mollenwerk, toch?

Spel vs tv-programma

Ja, als de Mol enkel een spel was en geen televisieprogramma. En dat is een belangrijk onderscheid voor mijn zoektocht naar de Mol. Meer nog dan een boeiend spel moeten de makers een entertainend programma in elkaar steken, dat veel kijkers en adverteerders lokt. Daarom wil je als redactie een Mol die niet alleen goed kan misleiden, maar die ook een entertainende rol kan spelen in je programma. Het is immers de enige kandidaat waarvan je weet dat hij alle afleveringen mee zal gaan.

Meer nog dan een boeiend spel moeten de makers een entertainend programma in elkaar steken, dat veel kijkers en adverteerders lokt.

Dan wil je geen grijze muis of iemand die vooral antipathie oproept. Je wil iemand die je vaak in beeld kan brengen op verschillende manieren, iemand waarover de mensen na elke aflevering zullen praten en waarover ze fel verdeeld zullen zijn.

Als Annelies toch de Mol is, hebben ze op de redactie volgens mij spijt van hun keuze. Ze komt bijna altijd op dezelfde manier in beeld, namelijk als ze faalt. Als zij de Mol is, is dat beeldmateriaal het beste dat de regisseur van haar heeft. Ze heeft haar job als Mol dan wel volbracht door weinig bij te dragen aan het spel, maar als speerpunt van het tv-programma heeft ze gefaald.

Als Annelies toch de Mol is, hebben ze op de redactie volgens mij spijt van hun keuze.

Als ze niet de Mol is, hoop ik dat ze niet wint. Als ze wint zal ze het uiteraard verdiend hebben omdat ze de Mol ontmaskerd heeft, maar door haar geringe bijdrage aan de groepspot zou ik dat wrang vinden.

Dan nog liever Eline. Haar schrap ik van mijn verdachtenlijst om dezelfde reden als Annelies: te grijs en niet aanwezig genoeg in het programma. Ze heeft een paar vreemde fouten gemaakt, maar dat Hanne vorig jaar aan Return December dacht in plaats van Return To Sender was ook moeilijk te geloven. Als Eline de Mol is, was haar entertainmentwaarde te laag. Als winnaar vond ik haar bijdrage ook aan de magere kant, op basis van wat ik op tv gezien heb. Maar ze zou het meer verdienen dan Annelies.

Davey

En dan is er nog Davey. Wat mij betreft de enige van de drie finalisten die het waard is om de Mol of de winnaar te zijn. Maar hij kan het helaas niet allebei zijn. Davey werd prominent in beeld gebracht tijdens het programma en van hem werden zowel successen, mislukkingen als potentiële pogingen tot sabotage in beeld gebracht. Wat het televisieprogramma betreft is hij de enige kandidaat in de finale van wie je een complexer beeld hebt gekregen en van wie iedereen van in het begin wist wie hij was.

Davey is wat mij betreft de enige van de drie finalisten die het waard is om de Mol of de winnaar te zijn.

Zijn uiterlijk heeft daar natuurlijk ook iets mee te maken. Voor Eline was het bijvoorbeeld veel moeilijker om in de eerste afleveringen in het oog te springen, aangezien er nog twee andere kandidaten waren van hetzelfde type (jonge, blonde vrouwen). Dan moet je al een heel specifiek karakter hebben om van in het begin op te vallen en dat was bij Eline niet het geval. Het zou hoedanook een vreemde keuze van de redactie zijn om twee kandidaten met hetzelfde uiterlijke profiel als de Mol mee te nemen.

Dus: Davey is de Mol

Doe mij dus maar Davey als de Mol. Dan heeft hij zijn rol zowel in het spel als in het programma goed gespeeld. En de winnaar zal het toch altijd verdiend hebben. Zijn of haar taak is immers niet om een goed tv-programma te maken, maar om de Mol te ontmaskeren. En die missie zal ook dit jaar ongetwijfeld volbracht worden.

update 28/03/2017

Het pakte anders uit: Eline bleek de Mol te zijn, Davey de winnaar. Ik ben benieuwd hoe Eline de proeven heeft geselecteerd, maar puur op basis van wat we de afgelopen weken te zien kregen vond ik haar een wat kleurloze Mol. Davey is een meer dan terechte winnaar, en het blijft me een raadsel hoe Annelies in de finale geraakt is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *